Apsiniaukęs šeštadienis. Tokiom dienom mane dažnai apima keistas kažko ilgesys… Greičiausiai nerūpestingų dienų. Kaip gi kitaip susigrąžinti jaukius vaikystės prisiminimus, jei ne gaminimo kvapais ir procesais? 🙂
Naminės varškės spurgos iš liesos varškės valgytojų buvo suvalgytos dar gaminimo procese (spėjau tik kelias išsisaugoti fotosesijai). Tas man labai džiugino širdį… Turbūt kaip ir mamai tais laikais virtuvėje, kai su broliu stovėdavom apsupę ją it žvirbliukai ir laukdavom, kada iškeps naujos spurgytės.
Varškės spurgos
Ingredientai
- Liesa varškė - 560 g
- Baltasis cukrus - 4 š.
- Kiaušiniai - 4 vnt.
- Miltai - 160 g
- Kepimo milteliai - 1 - 1,5 a. š.
- Druska - žiupsnelis
- Rapsų aliejus - 1 l
- Cukraus pudra - 2 š.
Kaip gaminti ?
- Varškę, kiaušinius, druską ir cukrų sumaišau šaukštu.
- Miltus su kepimo milteliais suberiu į bendrą masę ir gerai išmaišau, kad neliktų jokių gumulėlių.
- Aliejų supilu į puodą ir užverdu. Kai aliejus užkaista, jis pradeda tarsi sprangsėti, o palei puodo dugną atsiranda judantys siūlai, juostos... Tai ženklas, kad aliejus įkaito ir galime dėti spurgytes. Kad nereikėtų naudoti daug miltų, aš spurgas lipdau šaukšteliais (jei norisi didelių spurgų, tuomet imkite šaukštus:) ). Tokiu būdu rankos lieka švarios, o spurgos minkštesnės, nes nereikia papildomų miltų, kad neliptų prie rankų.
- Spurgas kepu/verdu ant gana didelės ugnies, bet ne karščiausios, kad nesudegtų ir spėtų iškepti viduriukas (žodžiu, elektrinė viryklė buvo nustatyta ant 7).
- Kai gražiai apskrunda, išimu iš aliejaus, dedu ant švarios servetėlės ir nusausinu. Dedu į lėkštę ir pabarstau cukraus pudra.
labai skaniai atrodo, kai kurios net uodegytes turi…
as rankas vilgau aliejumi, tai irgi gerai, nereikia miltu, nes jie degtu ir reiketu keisti alieju po kiekvieno kepimo
aciu uz receptuka,Ieva, einu kepti ir as
Sužavėta!!! kad skanios neabejoju, bet jau grožis Kooooks. Kepsiu 🙂
Siaubas nespurgos!!!!!!! Zalios, nedakeptos, fuuuuuu. Purma karta nesigavo. Nerekomenduoju!!!!!!
Audra, neiškepusių spurgų vidus niekaip nesusijęs su receptu 🙂 Greičiausiai kepėte per karštai – viršus iškepė greit, o vidus taip ir liko žalias.
Pirmas reisas nesigavo, nes virsus jau svilo o vidus dar buvo zalias. Sumazinus spurga nuo 50g iki 30g, ir kaitlente iki vidutines, gavosi kuo puikiausiai. Ypac minkstos, mazai miltu lyginant su kitais receptais, kas mums labai aktualu. Kita karta turbut dar mazesnes.