Mano virtuvėje dažniausiai geri receptai gimsta, kai yra kažkas nesuvartoto šaldytuve ar ant spintelės. Taip ir šiuo atveju, guli namie trys dideli obuoliai, valgyti nenorim ir žinau, kad arba reikia kažką gaminti arba reiks išmesti. O maisto išmesti LABAI nemėgstu, todėl nusprendžiau – reikia naujo eksperimento, naujo obuolių pyrago.
Taip norėjosi kažko panašaus į Apple Crumble Pie, bet tokio, kad galima būtų ir į darbą nusinešti, žodžiu, kažko su pagrindu. Tada begaminant atliko baltymai ir kilo mintis dėl to morenginio viršaus… Taip vat procesuose ir gimė šis trupininis obuolių pyragas su puriu kaip Marshmallows viršumi.
Trupininio obuolių pyrago receptas
Nekantraudami valgėmė pyragą dar šiltą, vėliau jau ragavome ir šaltą (t.y. iš šaldytuvo), tai mūsų verdiktas, kad šiltas - karštas pyragas buvo skanesnis 🙂 Skanaus, tikiuosi patiks ir jūsų šeimynai!
Ingredientai
- Dideli obuoliai - 3 vnt.
- Rudasis cukrus - 4 š.
- Cinamono - pagal skonį
- TEŠLA
- Kiaušinių tryniai - 4 vnt.
- Baltasis cukrus - 2 š.
- Miltai Extra - 350 g
- Sviestas - 250 g
- MORENGINĖ MASĖ
- Kiaušinių baltymai - 4 vnt.
- Cukraus pudra - 3 š.
Kaip gaminti ?
- Obuolius nulupu ir supjaustau gabalėliais. Užberiu rudąjį cukrų ir cinamoną, pamaišau ir palieku cukrų tirpti. Eigoje susidarys toks rudas vandenukas, tai vis pamaišau juo obuolius, kad nedžiūtų. Jei obuoliai labai saldūs, patarčiau dėti mažiau cukraus.
- Tuo tarpu pasidarau tešlą. Šaltą šviesą, ištrauktą iš šaldytuvo, sutarkuoju stambesne tarka (tiesa, mažą gabalėlį pasilieku kepimo skardos patepimui). Cukrų, kiaušinių trynius (atskirtus nuo baltymų) sumaišau, tuomet dedu pusę dalies miltų ir minkau rankomis vis pridėdama papildomą miltų dalį, kol gauname vientisą masę (labai svarbu šį procesą atlikti gana greitai, kad sviestas nepradėtų tirpti rankose). Suformuoju iš tešlos rutuliuką, apvynioju maistine plėvele ir dedu į šaldiklį pusvalandukui. Jei norisi ilgiau palikti, tuomet geriau dėti į šaldytuvą.
- Po pusvalandžio ištepu kepimo indą sviestu. Ištraukiu tešlą ir maždaug 3/4 jos sutarkuoju kaip pagrindą. Paskirstau gražiai rankomis, galima tarpus vos vos paspausti, kad neliktų didelių oro tarpų, bet nereikia stipriai suspausti. Dedu obuolius, tolygiai paskirstydama per visą plotą. Likusiu skysčiu apšlakstau obuolius (nieko nereikia išmesti). Kitam sluoksniui sutarkuoju likusią tešlos dalį.
- Dedu kepti 25-30min. Orkaitė įkaitinta iki 175C laipsnių.
- Kiaušinių baltymus išplaku su cukraus pudra iki labai standžių putų ir gražiai padengiu švelniai paskrudusio pyrago viršų. Dedu į orkaitę dar kokiom 7 minutėms. Čia svarbiausia sužiūrėti, kad paviršius įgautų švelnų rudumą ir nesudegtų.
Nuostabus receptas !
Pats skaniausias obuoliu pyragas