Kvapnusis bazilikas
(lot.Ocimum basilicum)
Baziliką naudojame labai dažnai, tik kažin ar dažnas galėtų pasakyti iš kur jis kilo, kodėl jį taip vadina, kas lemia jo gerą augimą, skonį ir pan. Čia tik maža pažintis, bet bendram žinojimui, tikiu, nepakenks.
Žodis bazilikas yra kilęs iš graikiško žodžio βασιλεύς (basileus), lietuviškai – karalius. Manoma, kad jis išaugo toje vietoje, kur Šv. Konstantinas ir jo motina Helena keliaudami atrado Šventajį kryžių. Daug istorijų supa šį augalą. Kai kurie net iki šiol tiki, kad bazilikas gali atnešti turtus, jei tik jį laikysime ant palangės ar netoli durų. Šiandien bazilikas yra naudojamas visame pasaulyje, tačiau jo gimtinė – Indija. Dar jis labai gerai žinomas ir italų virtuvėje kaip kulinarijos žolė , prieskonis. Turbūt sunkiai galėtume įsivaizduoti pesto padažą be jo kaip sudedamosios dalies. Bazilikai išsiskiria įdomiu gvazdikėlių ir saldymedžių skoniu, kartais jaučiamas net anyžių atspalvis. Karšto klimato šalyse gana dažnai jie išauga iki 130cm ir tampa daugiamečiais augalais. Ten kur vėsiau, patartina juos auginti kaip vienmečius. Bazilikai yra labai jautrūs šalčiui, jiems reikia daug saulės ir šilumos, gana sausos žemės, todėl svarbu jo neperlieti. Labai padeda augti vadinamas šiltnamio efektas. Jei nėra galimybės baziliko auginti prie tiesioginių saulės spindulių, galima tai padaryti ir tamsiajame kambarėlyje ar rūsyje... svarbu, kad būtų fluorescencinių lempų. Kai augalas ima žydėti, jis gali iškelti sėklų ankštis, kurių sydėtyje yra mažos juodos sėklytės. Jas išsaugojus, galima sėti kitais metais. Jei sėjinukams nugnybsite viršūnėles, labiau keros. Kerodamas vazone ant palangės šis augalas nubaidys museso, o šiltnamyje augdamas šalia pomidorų saugo jų vaisius nuo ligų ir kenkėjų. Jei norite džiovinti, tuomet lapus geriausia skinti prieš pat bazilikui pražystant.Šiemet nusižengiau taisyklėms ir pasodinau baziliką namuose dar gūdžia žiemą. Buvo įdomu ar išdygs. Ir jau dabar džiaugiuosi pirmaisiais lapeliais.
Ingredientai
Naujausi komentarai