Pesto

Šiandien sugalvojau išbandyti tai, ką labai mėgstu, bet niekada nesu gaminusi. Pasiklioviau nuojauta ir bendromis žiniomis. Man patiko! Manau, pavyko puikiai. 🙂 Su laiku pateiksiu ir receptų, kur galima naudoti šį pesto padažą (be mums jau įprastų makaronų patiekalų).
Ingredientai
- Bazilikai - 5 didelės saujos
- Kedrinės pinijos (riešutai) - 50 g
- Jūros druska - 1 a. š.
- Pipirai (raudonų, žalių, baltų, rožinių mišinys) - 0.5 a. š.
- Alyvuogių aliejus (aukščiausia rūšis, pirmo spaudimo) - 6-7 š.
- Moliūgų sėklų aliejus - 2 š.
- Permezano sūris - 50 g
- Česnakas - 1 skiltelė
Kaip gaminti ?
- Nuplaukite bazilikus, sudėkite pjaustytą česnako skiltelę, susmulkinkite virtuviniu kombainu arba sutrinkite grūstuvu. Įberkite šiek tiek druskos ir pipirų (aš pipirų mišinį pasidarau pati, taip galima padidinti baltų ir raudonų pipirų kiekį,bet čia skonio reikalas. Parduotuvėse tikrai yra pirkti ir jau paruoštų mišinių).
- Šiek tiek pakepinkite kedrines pinijas (be aliejaus, sausoje keptuvėje). Nesuskrudinkite!
- Kedrines pinijas sudėkite į bazilikų masę ir sutrinkite ar susmulkinkite virtuviniu kombainu.
- Įberkite dalį (aš dėjau 2 šaukštus) tarkuoto permezano sūrio. Beje, geriausiai permezano sūrio skonis atsiskleidžia, kai jis tarkuotas su bulvių tarka, ne morkų ar burokų. Švelniai sumaiškykite šaukštu.
- Įpilkite šlakelį pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus (maždaug 3 šaukštus) ir moliūgų sėklų aliejaus (1 šaukštą).
- Pagardinkite likusia druska ir pipirais. Neskubėkite visko suberti iš karto, paragaukite. Pasigaminkite pesto pagal savo skonį.
- Suberkite likusį permezano sūrį, supilkite aliejų. Moliūgų sėklų aliejaus daugiau nei 2 šaukštų nerekomenduoju naudoti, bet alyvuogių, jei trūksta, galima pilti ir daugiau. Aliejus reikalingas tam, kad masė sukibtų, taptų puresnė. Palengva maišykite, ragaukite, pridėkite ko trūksta jūsų skoniui.
- Jei norite pesto laikyti ilgiau, sudėkite jį į sandarų indą, spustelėkite, kad neliktų oro tarpų. Užpilkite šlakeliu aliejaus, kad bazilikas nepakeistų spalvos. Taip padažą galima laikyti maždaug 2 savaites.
Išbandžiau. Kabinau šaukštais kaip buvo skanu 🙂 ačiū, Ieva, už idėją! 🙂