Keturiems žmonėms norėjau paruošti kažką, kas kvepėtų Viduržemio jūros salelių restoranėliais. Nuspręsti, kad tai turi būti dorada buvo lengva, tačiau ilgai reikėjo pasukti galvą iš kur gauti kuo geresnės žuvies Vilniuje.
Į pagalbą atėjo facebookas ir draugai. Jie patarė: antradieniais ir ketvirtadieniais Rimi tinklas (konkrečiai „Panoramoje“) atsiveža kelis kilogramus kokybiškų jūros gėrybių, tarp jų – ir doradų (aštriadantės plėšrios jūrinės žuvys, primenančios ešerį).
Iš anksto užsakiau keturis vienetus (kitogramo kaina 36 Lt), bet atėjusi dar turėjau iš ko rinktis. Su pardavėja peržiūrėjome šešias žuvis (reikia patikrinti žiaunas – jos turi būti raudonos, o ne rudos; akis – jos turi būti neišbąlę), iš kurių išsirinkau keturias. Kiekviena svėrė maždaug po 350-400 g.
Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
Ingredientai
- Dorada - 4 vnt.
- Slyviniai pomidoriukai - 300 g (gali būti daugiau, mažiau pagal skonį)
- Druska - 2 a. š. (žuviai ir daržovėms)
- Džiovintas rozmarinas - šakelė (žuviai ir daržovėms)
- Aliejus - iš akies (žuviai įtrinti)
- Švieži čiobreliai (vazonėlyje) - saujelė
- Morkos - 4 vnt. (didesnės)
- Laimas - 1 vnt.
- Saliero šaknis - 0,5 vnt.
- Raudona bolivinė balanda (kynva) - naudojau 200 g, bet visiškai pakaks 100 g keturiems
- Sezamo sėklos - 1 š. (daržovėms)
- Kalendros sėklos - 1 š. (daržovėms)
Kaip gaminti ?
- Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai. Daržoves reikia kepti dešimčia min. ilgiau nei žuvį.
- Paruošiau žuvį – išdarinėjau, nupjoviau galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau man atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išploviau šaltu vandeniu. Užbarsčiau vos vos druskos ir padėjau 15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).
- Bolivinė balanda. Kruopščiai nuploviau sėklas ir pamerkiau šaltame vandenyje (1 prie 2), kuriame jas virsiu, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Reikia virti 15-20 min. Kadangi žuvis keps 18 min., 3 min. užteks vandeniui užvirti, o15 min. nepervirti.
- Daržovės. Labai tinka morkos ir salierai. Morkas nulupau ir perpjoviau išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupau ir pusę jo supjausčiau pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėjau į atvirą indą ir apšlakčiusi aliejumi, užpylusi šiek tiek druskos, užbarsčiau sezamų sėklomis, džiovintu rozmarinu bei malta kelnendra. Kitaip tariant, suteikiau lengvai rytietišką ajurvedinį prieskonį.
- Daržoves pašoviau į orkaitę. 185 laipsniai, 30 min. Kepa.
- Žuvis. Kiekvienos šonus negiliai įpjoviau, įtryniau pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldžiau folija išklotoje skardoje. Dar žiupsnelis čiobrelių dėl estetikos ir pomidoriukai. Juos tiesiog reikia suguldyti ten, kur lieka laisvos vietos. Dėti pagal skonį iki kiek telpa skardoje. Kepant kai kurie pomidorai susprogsta ir išskiria sultis, kurios prisideda prie žuvies skonio.
- Žuvį pašoviau į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms buvo likę 18 min.
- Bolivinė balanda. Įjungiu viryklės degiklį, kurį išjungsiu, išraukusi kepinius iš orkaitės.
- Kepant doradą labai svarbu žiūrėti į laikrodį. Internete kulinarai diskutuoja, kokia turi būti optimali temperatūra doradai. Vieni sako, kad 200 laipsnių ir 15 min., kiti – 180 laipsnių ir 20 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi. Irgi bus neskanuJ.
- Patiekiau taip: viena lėkštė – viena žuvis, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukai ir du šaukštai bolivinės balandos, kuri turbūt labiau nei žuvis nustebino svečiusJ. Atskirai reikia padėti pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.
- Rekomenduoju padėti ir papildomas lėkšteles – kaulams, odai ir kitoms šio patiekalo atliekoms. Šitaip valgyti bus maloniau.
- Prie patiekalo tinka: tikras sidras, prosecco ar vynas.
garantuotai dorados neperkepsit ir ji bus sultinga kepant druskoje, į pilvelius prikimšus žolių. Verta kepti su galva, o patiekiant ją atskirti.