Vieną dieną svečiuose paragavau lauktuvių – norvegiško sūrio Gudbrandsdalen, kuris labai nustebino. Atrodė, kad valgau rududu, bet kai sukramtai, pajauti ir sūrio skonį. Keistas daiktas, bet labai žavingas. 🙂 Taip patiko, kad nusprendžiau paieškoti jo ir Lietuvos parduotuvėse. Paieškos ilgai netruko – užsukau į pirmą artimiausią parduotuvę (Rimi, PC Panorama) ir štai jis jau mano namuose…
Nuo senų laikų Norvegijoje buvo įprasta virti išrūgas ir iš jų gaminti rudą sūrį (brunost). 1860 medais Gudbrandsdalen slėnyje Anne Haav, ūkininko žmona į pasukas įdėjo grietinėlės. Patobulintas receptas gavo visuotinį pripažinimą. Nuo šio slėnio pavadinimo atsirado ir dabartinis sūrio pavadinimas – Gudbrandsdalen. Tradiciškai Gudbrandsdalen yra valgomas su vafliais, blynais, sumuštiniais. Puikiai tinka padažų bei saldžių fondiu gamybai. Galima valgyti kaip desertą su arbata arba šampanu. (šaltinis: eugesta.com)
Įsivaizduoju koks skanus būtų fondiu… bet šį kartą nusprendžiau pagaminti sūrio pyragą, kuris savo skoniu nustebino ne mažiau. Gilaus skonio, paprastai pagaminamas, bet atrodo nepaprastas. Tikrai rekomenduoju išbandyti!
Karamelinio sūrio tortas

Ingredientai
- PAGRINDUI -
- Miltai - 60 g
- Migdolų miltai - 75 g
- Sviestas - 60 g
- Vanduo - 1-3 š.
- SŪRIO MASEI -
- Karamelinio sūrio Gudbrandsdalen - 250 g
- Sviestas - 50 g
- Baltasis cukrus - 50 g
- Migdolų ekstraktas - 1/3 a. š.
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Migdolų miltai - 80 g
Kaip gaminti ?
- Sumaišau miltus su migdolų miltais. Užpilu ištirpdytą sviestą ir viską gerai išmaišau. Jei masei trūksta drėgnumo, įpilu porą šauktų vandens.
- Formoje, nuimamu dugnu, suformuoju pagrindą su aukštesniais kraštais. Beje, mano naudojamos formos dydis buvo 18cm.
- Pagrindą pašaldau šaldytuve maždaug 10 minučių, o tuo tarpu pasiruošiu sūrio masę.
- Sutarkuoju karamelinį sūrį Gudbrandsdalen.
- Kiaušinius išplaku su cukrumi, sudedu tarkuotą karamelinį sūrį, įpilu lašelį migdolų ekstrakto, išlydytą ir atvėsintą sviestą. Išmaišau šaukštu. Sudedu migdolų miltus ir viską gerai išmaišau.
- Išimu pagrindą, sudedu sūrio masę į kepu įkaitintoje orkaitėje, iki 175 laipsnių, apie 35 minutes.
- Prieš valgant, kad būtų gražiau, dar pabarsčiau cukraus pudra, bet tai tikrai nėra būtina. 🙂
kaip plaki kiausinius, baltyma atskirai?
Ne, nereikia atskirai plakti.
Brunost gaminamas ne iš pasuku, o iš išrugu…
nera atsiliepimu,ar kas kepet? turiu gabala to surio,noreciau pabandyti.Bet laukiu sveciu,bijau susimauti…
Labai skunu, tik pagrindas trupa. Gal kiausinio ar cukrelio reiktu, kad suristu.Kaip ivesti sviestuka i surio mase – kepejos fantazija…
Super pyragas, saldus ir gardus.rekomenduoju.nes sūrio vieno šeimyna nevalgė, o pyrago greit neliko.
Renata, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Puikus pyragas, šiandien kepsiu antrą kartą;) ačiū už nuostabų receptą!