Kažkodėl tikiu, kad šie sausainiai anksčiau neturėjo tokios reikšmės.
Šiandien mes tarsi neįsivaizduojam Kalėdų be imbierinių sausainiukų, bet mano vaikystėje jų nebuvo. Arba aš jau tikrai nieko nebeprisimenu. 🙂 Bet draugai irgi tokių nevalgydavo… Būdavo želė, Medaus pyragas, Napoleonas, daug aguonų. Vienintelis pažįstamas kalėdinis kvapas buvo mandarinų kvapas. Ir atrodė tai niekada nesikeis…
Bet šiandien jaučiu, kad mandarinus po truputį išstumia imbieriniai sausainiai, jų šiluma valgant ir tas dieviškas imbiero/cinamono aromatas, kuris dar labiau suaštrėja šildant virš arbatos puodelio.
Imbieriniai sausainiai
Ingredientai
- Sviestas - 200 g
- Miltai - 270 g
- Kepimo milteliai - 2 a. š.
- Cinamonas - 1 a. š.
- Gvazdikėliai - 0.5 a. š.
- Imbieras - 1 a. š.
- Kardamonas - 0.25 - 0.5 a. š.
- Druska - 0.25 a. š.
- Tarkuota apelsino žievelė - 1 apelsino
- Melasos cukrus - 70 g
- Rudasis cukrus - 60 g
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Cukraus glajus - papuošimui
- Saldainiai - papuošimui
Kaip gaminti ?
- Sviestą supjaustau gana smulkiais gabalėliais ir palieku kambario temperatūroje maždaug 10-čiai minučių.
- Tuo tarpu kitame inde išsijoju miltus, kepimo miltelius. Išmaišau. Sudedu visus prieskonius: maltą imbierą ir gvazdikėlius, cinamoną, druską, įtarkuoju šviežio kardamono ir vieno nedidelio apelsino žievelę.
- Grįžtu prie sviesto. Jis jau kiek sušilęs, todėl bus lengviau maišyti. Sudedu nerafinuotą melasos cukrų (jo yra pirkti ir Lietuvoje, foto --> žemiau) ir rudajį cukrų. Sutrinu su sviestu (tik neplakite). Įmaišau kiaušinį.
- Cukraus masę dedu į birių produktų masę ir viską maišau šaukštu, kol gražiai susijungia. Siūlau nenaudoti rankų, nors ir paprasšiau, bet jos šildo sviestą, kuris tirpdamas keičia masės konsistenciją.
- Paruošiu tešlos kamuoliuką, uždengiu maistine plėvele ir dedu porai valandų į šaldytuvą.
- Po kelių valandų, kai tešla jau pastovėjusi, iškočioju tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir gaminu sausainiukus. 🙂 Kepu įkaitintoje orkaitėje iki 200 laipsnių 12 min.
- Papuošimas - jūsų pasirinkimo laisvė. Paprasčiausią cukraus glajų galite pasigaminti iš cukraus pudros ir lašelio vandens, spalvoms išgauti galite naudoti maistinius dažus arba spalvas gauti iš maisto produktų, pvz. vietoj vandens įlašinti lašelį natūralių granatų ar apelsinų sulčių ir t.t.
fainuoliskai,.!!!