Šiandien važiuoju į gimtadienį, o draugė paprašė torto iš mascarponės sūrio, todėl nusprendžiau vienu šūviu du zuikius nušauti – padovanoti tortą jubiliatui ir pasidalinti receptu su drauge. Taip gimė šis receptas. 🙂
Mano šokoladinis tortas yra ekologiškas, nes naudojau vien eko produktus. Galima naudoti paprastus, tikiu, kad labai stipriai skonis nuo to nenukentės. Na gal tik šokolado reikėtų ieškoti su dideliu kakavos kiekiu, o ne visai kokio pigaus paimti. 🙂 O visa kita turbūt didelės įtakos neturės.
Ekologiškas tortas
Ingredientai
- Graikiniai riešutai - 150 g
- Karijų riešutai - 150 g
- Sviestas - 20 g
- Rudasis cukranendrių cukrus - 90 g
- Pienas - 200 ml
- Želatina - 3 a. š.
- Caster cukrus - 120 g
- Juodasis šokoladas - 250 g
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Vanilės ekstraktas - 1 a. š.
- Maskarponės sūris - 500 g
- Riešutai/ šokolado gabaliukai - papuošimui
Kaip gaminti ?
- Riešutus susismulkinu virtuviniu kombainu iki smulkių gabalėlių, nereikia padaryti miltinės masės.
- Sudedu cukrų ir ištirpdytą sviestą. Išmaišau.
- Šia mase iškloju 23 cm dvigubą kepimo formą, sudormuoju aukštesnius kraštus, dugną priploju.
- Kepu įkaitintoje orkaitėje (iki 180 laipsnių) maždaug 13-15 min.
- Kol pagrindas vėsta, pasidarau torto viršų.
- Pieną ir želatiną kaitinu ant silpnos ugnies, kai želatina visiškai ištirpsta, palieku porai minučių atvėsti. Tada ant labai silpnos ugnies (arba virš verdančio vandens puodo) kaitinu tą patį pieną, sudedu šokolado gabalėlius, pusę cukraus kiekio ir kiaušinio trynius. Visą laiką maišau, kol masė išsilydo ir tampa vientisa. Kai nukeliu nuo plytos, įpilu vanilės ekstrakto ir palaukiu kol atvės.
- Kiaušinio baltymus suplaku iki standžių putų.
- Maskarponės sūrį išmaišau su likusiu cukrumi ir sujungiu su šokolado mase.
- Kai viską sumaišau, sudedu kiaušinio baltymus.
- Pilu masę ant riešutų pagrindo ir dedu į šaldytuvą 12 valandų (jei skubat - galit dėti kiek daugiau želatinos (2-3 a. š.) ir laikyti kokias 3 valandas).
- Papuošti reikia tada, kai tortas jau sustingęs. Galima puošti riešutais, balto ar juodo šokolado drožlėm arba tuo, kas šauna į galvą.
- Skanaus! 🙂
Kiti panašūs tortai:
Atrodo labai dailiai 🙂 Och, bet kažkur radai ekologiško maskarponės sūrio ir ekologiškos želatinos? O ir ekologiško vanilės ekstrakto? Lietuvoje iš viso problema su vanilės ekstraktais, o ekologiškos želatinos net UK su žiburiu ieškoti tenka, tad žemai lenkiuosi, jog viską surasti pavyko 🙂
O gal žinote kaip gaminamas ekologiškas vanilės ekstraktas ar ekologiška želatina? Ta prasme kuo skiriasi nuo ne ekologiškos?
atrodo visai nesunku… bandymas bus!
Na želatina ir taip yra gana natūralus produktas 🙂
Ačiū už pastabas, turbūt ne visi produktai čia ekologiški, bet man šis tortas vistiek turi daugiau ekologiškų produktų, todėl taip jį ir vadinau 🙂 Nors rašiau, kad galima naudoti ir paprastus visus…
Dėl vanilės ekstrakto, galima naudoti vanilės cukrų. Paimkit eko cukrų, vanilės lazdelę palaikykit jame ir gausit eko vanilinį cukrų, kuris realiai mažai kuo skirsis nuo vanilės ekstrakto.
na, ekologiški produktai tokie, kurie auginti ir gaminti pagal ekologiškos žemdirbystės, gyvulininkystės taisykles. Tarkim želatina turėtų būti pagaminta tik iš ekologiškai augintų gyvulių, o vanilės ekstraktas turėtų būti iš ekologiškos vanilės ankšties ir ekologiškai auginto alkoholio ar kito antpilo. Na, pas mus EKO ar ecocert ženkliukais žymimi ekologiški gaminiai. Bet kainos tai siaubingai staigiai šauna į viršų…
Šiaip, labai smagu, kad ekologiškus produktus renkiesi, nes šiais „kuo pigiau, dzin tas skonis ir kokybė“ laikais, tai retas kuris renkasi kokybę 🙂 Ir tortukas labai dailiai papuoštas 🙂