Čili con carne – aštrus meksikietiškas troškinys, dažniausiai gaminamas su jautiena, nors įmanomos įvairios variacijos (su vištiena, vegetariškas ir pan.), bet man tradicinis yra pats skaniausias, todėl jo receptą jums ir pateiksiu.
Žmonės dažnai recepte naudoja juodo šokolado gabalėlį, kad išgautų labai lengvai jaučiamo saldumo, kuris dera prie aštrumo, bet man šokoladas ir mėsa gana sunkiai suderinami (galbūt didesnė probelma galvoje, nei skonyje), todėl renkuosi kitą, irgi gana klasikinį variantą, ir dedu konservuotus kukurūzus, kurie ir suteikia tą beveik nejaučiamą saldumą. 🙂
Čili con carne aštrumą galite reguliuoti pagal save, manasis variantas – vidutinio aštrumo, nors pati mėgstu valgyti ypatingai aštriai, bet tada nebegaliu vaišinti svečių…
Na, o valgyti galite ir vieną troškinuką, ir su ryžiais, ir su meksikietiška kukurūzų miltų torlitija (manasis variantas) ar dar su kuo tik sugalvojate.
Čili Con Carne
Šiuo čili con carne pamaitinsit kokius 5-6 žmones, o jei duosite kaip užkandį, tuomet turbūt ir dvigubai tiek.
Ingredientai
- Aliejus - 2 a.š.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnako skiltelės - 2-3 vnt
- Jautienos faršas - 600 g
- Pipirai - 0,5 a. š.
- Druska - 1/3 a. š
- Kapoti pomidorai - 1 skardinė (400 g)
- Pomidorų pasta - 3 š.
- Čili pipiras - 1-2 vnt. (pagal patinkantį aštrumą)
- Maltas kuminas - 2 a. š.
- Aitriosios paprikos prieskoniai (milteliai) - 2 a. š.
- Raudonosios pupelės - 1 skardinė (~400g)
- Konservuoti kukurūzai - 2 skardinės (~400g)
- Vanduo - 1,5 stiklinės
- Tortilija - 6 vnt.
Kaip gaminti ?
- Į didelę pakaitintą keptuvę įpilu aliejų, sudedu kapotą svogūną, česnako skilteles. Lenvai apkepinu.
- Sudedu jautienos faršą ir ant nedidelės ugnies pakepinu, kol nelieka žalios mėsos. Įdedu druskos ir pipirų.
- Pasiruošiu didelį puodą, kuriame troškinsiu čili con carne.
- Perdedu pakeptą faršą į puodą, jei labai sausa masė, iš karto įpilu šiek tiek vandens, kad mėsa visą laiką būtų dalinai vandenyje. Dedu prieskonius: maltą kuminą, aitrios paprikos miltelius. Išmaišau.
- Po kokių 7 minučių troškinimo įdedu konservuotas pupeles, kukurūzus. Ir troškinu toliau vis pamaišydama ir įpildama vandens, kai jis išgaruoja.
- Troškinimo procesas užtrunka maždau gerą pusvalandį, kad mėsa būtų sultinga ir minkšta, todėl neskubėkite greit prikaitinti ir išvirti... Viskas turi lėtai troškintis ant nedidelės ugnies.
- Kai troškinys jau pabaigtas, paimu tortiliją ir keliom sekundėm užmetu ant karštos keptuvės (be aliejaus). Apverčiu ir išimu. Taip darau su kiekvienu paplotėliu. Tada greit tiekiu ant stalo, kol jie dar šilti. Idealu, jei turite kokį didelį uždengiamą indą, į kurį galite sudėti šiltas tortilijas. Na, o patį čili con carne sudedu į indelį, kuris apačioje turi žvakutę, kad troškinukas visuomet būtų karštas.
Naujausi komentarai